Jako napisane w tytule tego wpisu: zbliżamy się do rozruchu naszego Klubu. Coraz więcej rzeczy jest na miejscu, działają zakupione dla Was urządzenia, stoły robocze zostały zabezpieczone przed czynnikami szkodliwymi (woda, olej, rozgniecione owoce lub liście…). Zabezpieczenie jest – a jakże – ekologiczne: to oczyszczony olej lniany, z wszelkimi atestami dopuszczenia do kontaktu z żywnością i człowiekiem. Jak widać na zdjęciach, wzdłuż całej ściany mamy piękny blat roboczy ze spieków ceramicznych, z wbudowanymi zlewozmywakami. Pod blatem mnóstwo szafek i szuflad na utensylia kuchenne, sprzęty i wyposażenie. Jak znam życie, pewnie miejsca będzie za mało, ale na początek musi wystarczyć. Odwiedził nas ostatnio jeden z naszych współpracującycyh mistrzów patelni i zadał bardzo praktyczne (i profesjonalne) pytanie: czy wentylator działa? Usłyszał od naszego instalatora wentylacji, że ciągnie tak, że zupa z garnka wyskakuje… To wersja oficjalna odpowiedzi, nieoficjalna nie nadaje się do cytowania… Teraz już „z górki”, kończymy wyposażanie i oczekujemy z niecierplowością pierwszych Gości. 

Cóż za piękna przedpremiera!

Cóż za piękna przedpremiera!

Pierwsze koty za płoty! Warsztaty kulinarne czas zacząć, choć nie wszystko jeszcze gotowe. Ale od czego są przyjaciele?! Nasz Mistrz, Bartłomiej Płócienniak zadbał nie tylko o niezbędny sprzęt, ale też kapitalną ekipę uczestników. Brawo! W programie było azjatyckie...

Nikt nie obiecywał, że nie będzie boleć

Nikt nie obiecywał, że nie będzie boleć

Nikt nie obiecywał, że nie będzie boleć! Nie jest lekko zorganizować coś od podstaw. Co prawda, zaczęliśmy od stanu deweloperskiego, a to oznacza, że nasze warsztaty kulinarne, a raczej przestrzeń dla warsztatów, mogliśmy zaaranżować wg najlepszych naszych wyobrażeń....

Ale zamieszanie !

Ale zamieszanie !

Kto z nas nie lubi wakacji? Nie znam nikogo takiego. A kto podczas podróży degustuje lokalne potrawy? Chyba wszyscy. Nigdzie tiramisu nie smakuje tak, jak w Italii, kozi ser na świeżej bagietce w Prowansji, pierożki jiaozi w pekińskim barze. Wracamy do domów i...